Loading...
OIOW

Historiek

Het OIOW werd opgericht 1952. Het belangrijkste doel van de organisatie was om via vorming van leerkrachten, bij te dragen tot onderwijsvernieuwing, in het bijzonder in het officieel onderwijs. Het organiseerde een driejarige opleiding. Wanneer leerkrachten de opleiding gedurende twee jaar volgden, ontvingen ze een getuigschrift (GHOS) en na drie jaar een diploma (DHOS). Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo. Beide kwalificaties geven recht op een kleine maandelijkse loontoeslag.

De opleiding werd tussen 1985 en 2010 niet meer ingericht: de mogelijkheid die door de overheid werd gecreëerd om ook bijscholing te volgen tijdens de werkuren had voor gevolg dat het aantal cursisten te sterk terugliep.

Sinds 1995 stond het OIOW samen met de pedagogische begeleidingsdienst van de stad Gent vooral in voor een nascholingsaanbod tijdens de werkuren en voor de inrichting van maandelijkse discussieavonden rond een actueel thema uit het onderwijs.

Het is met de start van een groot aantal methodescholen binnen Vlaanderen dat er een hernieuwde vraag naar een driejaarlijkse driejarige opleiding kwam. Zo werden er drie opleidingen voorzien: Freinetleerkracht in het basisonderwijs, Freinetleerkracht in het secundair onderwijs en een opleiding tot leerkracht in de Leefscholen. De opleiding werd uitsluitend door vrijwilligers gedragen in nauwe samenwerking met de Feinetbeweging. Zo kon men maximum 30 deelnemers toelaten en organiseerde OIOW de opleiding maar om de drie jaar. De vraag was echter veel groter dan het aanbod. Veel geïnteresseerden bleven hangen op de wachtlijst en konden niet aansluiten. Om te kunnen inspelen op de noden is OIOW samen met de Freinetbeweging op zoek gegaan naar een netwerk van mede-opleiders.

Sinds 2021 wordt de Freinetopleiding verder vorm gegeven door OIOW in een samenwerking met vier Vlaamse hogescholen, de Freinetbeweging, pedagogische begeleidingsdiensten van stad Gent en GO!

FOPEM
PBD GO!
Gent
Odisee
AP
Artevelde
HOGENT
Freinetbeweging